reis zonder einde

speelfilm, 53′, 16 mm, kleur

reis zonder einde is gebaseerd op teksten uit reise ohne ende (1983) van de oostenrijkse schrijver peter rosei. 2 motieven uit zijn werk komen met name aan bod: het reizen en het reizen met je ogen dicht zonder je te verplaatsen. wij reizen naar de oostenrijkse bergen en naar wenen, waar peter rosei zelf in de film verschijnt. in amsterdam leest een boek. fragmenten daaruit spreken van verlangen, droefheid, eenzaamheid. in de beelden ligt de nadruk op heel concrete handelingen, op aanrakingen: van de huid, van voedsel en drank, van de grond onder je voeten, van de warmte van de zon.

cast: josé kuijpers, yolanda entius, marcel musters, titus muizelaar, edwin de vries
scenario: annette apon naar reise ohne ende van peter rosei
camera: jules van de steenhoven
montage: ton de graaff
muziek: harry de wit
producent: ank muller voor annette apon produkties

Zonder meer Apons mooiste film sinds Golven, wat ook in de nieuwste film wordt bereikt door een ontkoppeling van de beeld- en geluidstromen. (Skrien)

José Kuijpers heeft een uitzonderlijke uitbeeldingskracht zodat je gefascineerd blijft kijken. (Opzij)

De strandscène is een studie in het sensueel filmen van details van lichamen op een manier die zeldzaam is, zeker binnen de Nederlandse film. Reis zonder einde is heel zorgvuldig gemaakt, mooi rustig gefotografeerd en er wordt op een knap ingehouden manier zeer vrij geacteerd. Hij is ook complex en divers. Zeer divers. Uit mijn beschrijving tot nu toe zou het kunnen lijken dat het een zuiver serieuze film is. Dat is niet het geval. De film bevat pure komedie-elementen en zelfs het absurde en burleske wordt niet geschuwd. (De Groene)

categorie: fictie