onbekende kinderen

documentaire, 70′, video, kleur

op 13 september 1944 gingen 52 kinderen uit westerbork op transport naar kamp bergen-belsen. omdat de identiteit van de kinderen niet bekend was, stonden zij in de kamp administratie vermeld als ‘gruppe unbekannte kinder’. op één na overleefden de kinderen bergen-belsen en theresiënstadt. na hun terugkeer besteedde niemand aandacht aan hun ervaringen. 8 overlevenden vertellen over hun herinneringen, het ontbreken daarvan, en hun (onmogelijke) zoektocht naar kennis over hun eigen verleden.

met: benjamin aandagt, hans van den broeke, sarina van dam-hekster, rudi ehrlich, elly montezinos, hans reens, chaja verveer, carla van west
scenario: daphne meijer, annette apon
camera: herman boogaerdt
geluid: hens van rooij
interviews: daphne meijer
montage: dorith vinken
muziek: harry de wit
producent: flip nagler voor ngn produkties www.ngnprodukties.nl

première international documentary filmfestival amsterdam 2000
worldmediaFestival hamburg 2004, intermedia-globe finalist diploma
opgenomen in yad vashem jeruzalem

Niets wijst erop dat de Duitsers het groepje wilde sparen, integendeel. Voor ondervoede zuigelingen en kleuters was in november 1944, met de winter in zicht, de tocht naar het oosten zo goed als zeker een tocht naar het dodenrijk. De kinderen kropen door het oog van de naald. Hun redding is wars van logica. Ruim een halve eeuw later zijn ze er nog steeds verbijsterd over. Het is de grote verdienste van regisseur Annette Apon dat zij de toeschouwers van haar sobere, ingetogen film in deze verbijstering laat delen. (Trouw)

meer: wo II
categorie: docs