leonie, actrice en spionne

85 minuten, zwart/wit en kleur

leonie brandt was een actrice die in de jaren dertig en veertig haar talent gebruikte om een briljante dubbelspionne te worden en na de oorlog een onontwarbaar web van intriges en mysteries wist te weven.

leonie brandt (1901-1978) droomde ervan om actrice te worden. na het uitkomen van haar droom speelt ze de rol van haar leven: ze wordt actief als spionne voor de nederlandse inlichtingendienst in nazi-duitsland. na de oorlog vreesde ook een aantal prominente nederlanders voor leonie om wat ze wist over hun doen en laten tijdens de bezetting. de film volgt min of meer de chronologie van dit wonderbaarlijke levensverhaal via scenes uit oude films. gehuld in een waas van mysterie is niet altijd duidelijk hoe ‘echt’ of hoe ‘fictief’ haar leven was.

met: cas enklaar, martijn van der veen
en: fien de la mar, asta nielsen, francesca bertini, lyda borelli, pola negri, charlotte köhler, annie van ees, louis de bree, cees laseur, en vele anderen
stem leonie: rifka lodeizen

scenario, beeldresearch: annette apon
camera: peter brugman
geluid: fokke van saane
montage: jan ketelaars
geluidsontwerp: huibert boon
beeldafwerking: loods lux en lumen
muziek: harry de wit
junior producer: hugo naber
producent: digna sinke voor sngfilm  www.sngfilm.nl
distributie: rieks hadders/mokum filmdistributie

de dvd, nederlands gesproken, engels ondertiteld, is verkrijgbaar bij www.sngfilm.nl

wereldpremière international film festival rotterdam 2020

festivals:
nederlands filmfestival competitie
international filmmor women’s film festival istanbul
boca raton jewish film festival
it’s all true, int. documentary film festival
rasnov film and histories festival
argentina festival internacional de cine político
warsaw jewish film festival

Een van de meest memorabele films van het IFFR. (Hyperallergic)

Het gebruik van speelfilmfragmenten en ensceneringen is een geweldig contrapunt tegen het feit dat er historisch zo weinig hard te maken is. (NRC Handelsblad) ★★★★

Stukje bij beetje krijg je een idee van een eigengereide, avontuurlijke vrouw die slimme spionagetrucs uitvoerde, maar ook naar concentratiekamp Ravensbrück werd gedeporteerd. Sommige gebeurtenissen blijven een mysterie, iets wat het plezier in haar verhaal alleen maar vergroot.(Trouw) ★★★★

Hoe maak je een documentaire over het leven van een vrouw van wie geen snipper bewegend beeld te vinden is? De oplossingen die de gelouterde Nederlandse film- en documentairemaker Annette Apon introduceert zijn zonder meer vindingrijk (De Volkskrant)

Apon legt ook veel gevoel voor vrijheid en onafhankelijkheid in haar beschouwing van Leonie’s handelen. (Cinemagazine.nl)

Er is geput uit speelfilms (Eye-archief), gemaakt in de tijd van haar ‘prime’ (interbellum), vol personages die mannen bespelen en soms letterlijk spioneren. Dat is veel meer dan noodgreep. Samen vormt dit vrouwenpalet het ‘type Leonie’, terwijl veel scènes raak zijn als illustratie van gebeurtenissen in haar leven en de documentaire er een totaal eigen sfeer door krijgt. (De Groene)

categorie: docs