giovanni

speelfilm, 95′, 35 mm, kleur

24 uur uit het leven van een hotelkamer in rome. een gerenommeerde modefotografe, diane, neemt haar intrek in de kamer. zij is in rome voor een mode serie, maar in feite is zij op zoek naar haar vroegere geliefde giovanni. van die zoektocht zien wij echter niets, omdat de camera in de kamer blijft. via scènes in de kamer krijgen wij wel een beeld van haar ervaringen. de andere kant van de film begint te leven als diane de kamer verlaat. dan verschijnen er andere mensen, die steeds meer bezit nemen van de kamer. tenslotte zoekt een zwaargewonde gangster er zijn toevlucht en richt een spoor van vernielingen aan. als diane terugkeert en de puinhoop ziet, markeert dat het einde van haar illusies over haar verblijf in rome.

cast: truus te selle
scenario: annette apon
camera: theo van de sande
art-direction: hadassah kann
kledingontwerp: inger kolff
geluid: erik langhout
montage: ton de graaff
mixage: ad roest
producent: rené scholten voor studio nieuwe gronden www.sngfilm.nl

Giovanni is een gedurfde en knappe film van een soort dat de Nederlandse film belangrijker maakt. (De Volkskrant)

Apon weet een prachtige eenheid van vorm en inhoud te scheppen en die eenheid aangenaam te kruiden met Italiaanse allure en een onweerstaanbare luchtigheid. (NRC Handelsblad)

In haar Giovanni bereikt Annette Apon een toenemende spanning gepaard aan een stijgende intimiteit. Achter het waarneembare verhaal suggereert ze het onafwendbare zo dwingend, dat het geen kijker kan ontgaan. (AD)

De regisseuse creëert, samen met hoofdrolspeelster Truus te Selle, met grote inventiviteit beelden en scènes, waarvan de uitstraling vaak magistraal is. (Opzij)

Giovanni getuigt van een beheersing van het medium film die in Nederland zeldzaam is. (Vinyl)

festivals (selectie):
openingsfilm nederlandse filmdagen utrecht 1983
speciale juryprijs nederlandse filmdagen
festival international de films de femmes de sceaux
hamburg film festival
festival of women films florence
begegnung mit den niederlanden keulen

meer: 35 mm | italië
categorie: fictie